Monday, January 21, 2013

Amerika kapitány: A Szabadság védelmezője -írta: Amondin-


Genzo:
Ismét Amondin jelentkezik nektek egy cikkel, melyben egy Amerika Kapitány képregényt mutat be. Olvassátok el.
Amondin:
Amerika Kapitány az egyik kedvenc Marvel karakterem, és ebben a négy részes miniben az eredetét ismerhetitek meg. Ugyan ez csak négy részes, de minden szám 50 oldalas, így vehetnénk akár nyolcnak is.

Szóval, mint említettem ebben a történetben a Kapitány eredetét ismerhetjük meg, amit valószínűleg sokan ismernek, de közel sem annyira, mint ahogy ez a történet bemutatja.
Tehát a történet 1940 novemberében kezdődik, amikor a 2. Világháború szinte már egész Európára kiterjedt. Steve Rogers 23 évesen elhatározza, hogy elmegy katonának, de az alkata, és egyéb dolgok miatt nem sorozzák be.
Ekkor jön a segítség számára, amikor egy Németországból elszökött tudós hatására elviszik Rogers-t Washingtonba, hogy részese lehessen egy programnak, amiben a tökéletes katonát akarják létrehozni. Rogers nem az egyetlen, akit kijelöltek tesztalanynak, így teszteket végeznek rajtuk, amik nagyjából abból állnak, hogy megállapítják fizikailag mennyire épek.
Különböző okok miatt végül csak Rogers marad, akinek ezután elkezdődik a kiképzés.
Futás, mászás, súlyzó, úszás, és egyéb fizikai feladatok várnak rá, amiket kisebb-nagyobb sikerrel megcsinál (pl. a fegyveres gyakorlat után megjegyzi az alezredes, hogy inkább tankot kellene neki adni. Most már értem, hogy miért pajzsa, és nem pisztolya van) A későbbiekben természetesen mindent elfogadhatóan megcsinál, és már csak az alvással vannak gondjai.
Miután a tudósok belátják, hogy Rogers készen áll előkészítik a terepet, hogy beadják neki a szuperkatona szérumot.
Abraham ( a német tudós) túlságosan is félti ezt a „fegyvert” így kellő óvintézkedéseket tesz annak érdekében, hogy ez ne kerüljön rossz kezekbe. A kutatási feljegyzéseit részekre osztja, és minden részt más-más embernek ad, hogy ha az egyikük áruló lenne, akkor csak egy részét kaparinthassa meg a kutatásának.
Szóval Steve-nek beadják a szuperkatona szérumot, aki ennek köszönhetően emberfeletti erőre, és rugalmasságra tesz szert. Ám az öröm nem tartott sokáig, mert egy német kém is beszivárgott a programba, és ennek a kémnek a segítségével (X ügynöknek hívták) egy német katona megöli Abraham-t, és a merénylet következtében a szérum is elpusztul.
A németek természetesen meg akarják szerezni ezt a szérumot, ám mivel az eredeti elpusztult ezért meg kell szerezniük a professzor feljegyzéseit.
Három orgyilkosuk, akiknek mind valamilyen különleges fegyvere van (füstszóró, aminek a füstje az ember csontján kívül mindent szétmar, vagy egy szigonyféleség, ami ha eltalálja az embert, akkor több száz voltos áramütés éri) egyenként felkeresik azokat, akiknél a professzor feljegyzései vannak, és megölik őket. Természetesen a feljegyzéseket is elveszik tőlük.
James Fletcher alezredes a sorozatos gyilkosságok miatt elküldi Rogerst az egyik katonai táborba, hogy ott elrejtse (itt ismerkedik meg Bucky-val is). Amerika Kapitánynak természetesen nem tetszik, hogy emberek halnak meg csak azért, hogy őt biztonságban tudhassák, így hamarosan magánakciókba kezd.
Ezek az akciók nagyjából abból állnak, hogy megakadályozza a hazaárulókat abban, hogy fegyvereket küldjenek a németeknek. Hamar feltűnik ez az embereknek, és hamarosan tele lesznek vele az újságok. Végül Fletcher alezredes belátja, hogy kell ő az embereknek, így ellátja őt egy normális jelmezzel, és zöld utat ad neki, hogy folytassa, amit elkezdett.
Eközben a németek megszerzik a többi részét Abraham professzor jegyzeteinek, és már csak egy hiányzik nekik, ami történetesen Fletcher alezredesnél van.
Tehát elrabolják az alezredest, és Párizsba viszik, hogy egy kínvallató kiszedje belőle a szuperkatona szérum titkát.
Amerika kapitány értesül erről, és miután megtudja, hogy hova viszik Fletcher alezredest ő is, elutazik Franciaországba.

Aztán ha a többi érdekel titeket, akkor olvassátok el ezt a négy részes minit. Ez, amit én itt leírtam az csak a történet fele, és egy pár dolgot ki is hagytam belőle, mert azt bonyolult lenne leírni spoiler nélkül. Ebben a történetben feltűnik még a Kapitány örök ellenfele a Vörös Koponya is.
Az elején említettem, hogy ez a mini a Kapitány eredetét írja le, ez igaz is, de ennél jóval többet mutat még be. Bemutatja a Kapitány korai szakaszát, és azt, hogy hogyan szokik hozzá ahhoz, hogy ő csak egy fegyver, amit a németek ellen használhatnak.
A rajzok szerintem nagyon jók, és nem utolsó sorban nagyon jól visszaadják a 40-es éveket.
Ezt a minit megtaláljátok a Chronopolis-on teljes egészében.
Genzo:
Köszönöm a cikket Amondinnak, várom a továbbiakat. Ami a képregényt illeti, én még nem olvastam, de egyszer lehet megejtem. További kellemes hétvégét nektek, sziasztok.

No comments:

Post a Comment