Sunday, March 3, 2013

War Machine v1 01.


Úgy gondoltam, hogy a sok egyben bemutatott, teljes történet mellett lehetne egy olyan sorozat is a blogon, amit számonként (vagy esetleg történetenként) mutatok be az első résztől az utolsóig. A választásom pedig egy 1994-ben indult, és 25 részt megélt sorozatra esett, aminek címszereplője a Vasember-filmeknek köszönhetően egyre népszerűbb Hadigép (War Machine). Ez a karakter első önálló sorozata mellesleg, ezidáig a Vasember-füzetekben mellékszerepelt a szürke páncélos hős.

Hadigépet teljes felszerelésében a Vasember 2 című filmben láthattuk ugye, az első részben csak civilben szerepelt, és akkor még Terrence Howard tündökölt a szerepben, a páncélba azonban már Don Cheadle mászott bele, aki jó választásnak bizonyult, hiszen a továbbiakban is ő testesíti meg Rhodeyt. Cheadle nyilatkozta, hogy mennyire örül, hogy eljátszhat egy ilyen karaktert (hogyne örülne, hiszen állandó pénzcsörgedezést jelent manapság képregényfilm-franchiseban részt venni), mert szerinte elég kevés a fekete szuperhős, és nagy öröm, hogy ő ezt a kis tábort erősíti. Van valami abban, amit mond, tényleg sokkal több fehér szuperhős szállingózik a képregényekben és a filmekben, de azért vannak remek fekete hősök is. Itt van például Hadigép.

A sorozat egy dupla hosszúságú füzettel indít, hogy megadja a módját a kezdésnek. Ebbe tisztességesen belefér James "Rhodey" Rhodes bemutatása az új olvasóknak (amikor ez a füzet megjelent, még nem tudtak annyit erről az arcról, szóval kellett a bemutatás az első számban), az első akció elkezdése és egy nagy rakás cameo. Tényleg, itt egy füzetben öröm nézni, hány ismerős arc bukkan fel váratlanul. Mondjuk ezek a cameok is kétfélék, van ami csak Rhodey álmodozása (Hadigépként legyőzi az összes jelentős Marvel gonoszt... egyszerre). Ez egy pár viccesebb oldalt jelent a füzetben, a cselekményhez nem ad hozzá, max Rhodey jelleméhez, de vannak fontosabb cameózó karakterek is, akik a sztori szempontjából is fontosak. Ilyen például Kábel, vagy Nick Fury. Egyszóval a sztárparádé adott, egy jónak ígérkező történet szintén, nem igazán kívánhatunk mást.
Amúgy a történet szerint Rhodey miután kiönti a szívét egy lánynak, és elmeséli a gyerekkorát, Starkkal való barátságát, ami nem végződött jól stb, elmegy egy partira, ahol találkozhat egyik példaképével, Vincent Cetewayoval, aki egy különleges küldetésre invitálná főhősünket, de ő nem megy bele a buliba, miután a Stark vállalattal megjárta, nem szeretne egy újabb nagy cégtől függeni. A helyzet azonban megváltozik, amikor Cetewayo gépét eltérítik, és szülőhazájában árulás miatt fogvatartják. Ekkor Rhodey belebújik a páncélba, és magánakcióba kezd, amit nem mindenki tart jó ötletnek, pl Kábel, vagy a SHIELD sem ujjong örömében. Érdekes dolgoknak nézünk elébe.

Ez a képregény kezdésnek remek. Egy nem túl eredeti történetet kicsit megspékelve tár elénk, pár ismert mellékszereplővel, és szórakoztatóan. És az utolsó oldalon feltűnik valaki, aki talán még több kedvet hoz a folytatáshoz.
A füzetet az AllComicson találjátok, jó olvasást hozzá, megéri belekukkantani.

11 comments:

  1. Warmachine számomra teljesen érdektelen karakter, az utóbbi időben - a filmeket leszámítva - még csak hallani sem hallottam róla. Persze ez csak saját vélemény, a cikkjeidet azért elolvasom róla, a képregényhez nem jött meg a kedvem :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semmi gond, különbözünk. Ha a cikkeket ezek ellenére elolvasod, annak csak örülni tudok. :)

      Delete
    2. Mondjuk nen teljesen értem, hogy ha már bejelentkezem a google fiókkal, akkor miért anonymusként jelenik meg...

      Delete
    3. Erre én se tudok választ adni, de majd utánanézek, hátha tehetek valamit.

      Delete
  2. Ez egy próba, névvel jelenik-e meg, illetve van-e még captcha :) Majd töröld nyugodtan

    ReplyDelete
  3. Na, még egy próba, másik fiókkal

    ReplyDelete
  4. Mi az, hogy .."hadigép"? Ez Harci Gép inkább...vagy nagyon durván Háború Gép.. de így... milyen igénytelen már... gratula.. zseniális magyar fordítások.... lesz még pézsmapatkány is Rozomák helyett ugye? :) ,.I..

    ReplyDelete
    Replies
    1. A fordításért nem nálam kell reklamálni, mielőtt azt is a nyakamba varrnád, szólok, hogy nem én fordítottam. Igazából nem látok nagy különbséget a harci gép és a hadigép között, egyik se hangzik jobban a másiknál, a háború gépnek meg még értelme se igazán van. Igazat adok neked a magyar karakternevekkel, van köztük jópár olyan, hogy nem akarom elhinni amikor olvasom, de ezt valaki egyszer így találta ki, ez van.
      Rozsomákra már van borzasztóbb név, ott a Farkas, amitől én is pont úgy mászok falra, mint mások, ennek ellenére a film is ilyen címen futott. Aztán a magyar filmcímek is örök vesszőparipám, arról is tudnék miket írni. Egyszóval az tény, hogy a magyar ferdítések nem mindig sikerülnek prímán, de nagyon változtatni nem tudsz rajtuk.

      Delete
    2. How about Gépállat?? :D Ja, nem az egy másik sztori. :))
      Akkor lehetne Háborús Masina, hamár Machine. Gépágyú?? Nem tudom, de tudnék még pár elképesztő elnevezést kitalálni, ha már úgyis erről folyik a vita. :D

      Delete
    3. Valahol mintha láttam volna már Gépágyú néven, ami nem is olyan rossz. :D

      Delete
  5. Gépágyú-nak hívták szerintem a rajzfilmben. :D
    (Én mindig azzal hülyülök mikor öcsémmel nézzük a vasember kettőt, hogy WhoreMachine... az sem rossz XDDDD)

    ReplyDelete