Tuesday, March 5, 2013

Deadpool Kills The Marvel Universe


Rég volt szó mindannyiunk kedvenc zsoldosáról, vegyük hát elő az egyik történetét, amit négy füzetben meséltek el nekünk 2012-ben. Ez lenne a Deadpool Kills The Marvel Universe.

A cím alapján egyáltalán nem vártam valami magasröptű cselekményt, fordulatokat vagy ilyesmiket. Csupán azt, hogy Deadpool ebben az alternatív Marvel-univerzumban (egy ilyen sztori nyilván nem lehet a fővonalas kontinuitás része) nemes egyszerűséggel mindenkit kinyír valami beteg és ötletes módon, és mindezt a tőle megszokott humorral fűszerezve teszi. Az elvárásaim fele bejött, itt tényleg annyiról van szó, hogy Deadpool kiírt mindenkit, de ennyi. Humorról aligha, kreativitásról pedig szinte egyáltalán nem beszélhetünk sajna, kifejtem.

Ha Deadpool történet olvasására vetemedünk, az egyik alap elvárásunk a poénáradat. Ha ez nincs, akkor legalább a sztori kéne indokolja és pótolja a hiányt. De egy ilyen "sztori" egyszerűen kiált azért, hogy vicces legyen, hiszen alapból nem lehet ilyesmit komolyan venni. Közben az alkotók épp azt szeretnék, hogy komolyan vegyük amit olvasunk, így poénból talán 3 van a négy füzetben, ez egy más Deadpool, aki egyszerűen mészárol és mészáról, és bár egyfolytában beszél közben, az nem vicces, és nincs is annak szánva. Na jó, legyen úgy, az alkotók komolyan akarják elmesélni ezt a történetet. Halva született húzás, de legyen. Viszont, ha már ezt csinálják, akkor ne tegyenek bele bődületes marhaságokat, olyanokat, amiktől egy jártasabb képregényolvasó a falra mászik. Deadpool konkrétan pár panel alatt nyír ki olyan karaktereket, akik túléltek már nála nagyobb veszélyt is. Ráadásul az olyan keményfiúk, mint Dr. Strange vagy Doom szintén pillanatok alatt kezdik lentről szagolni az ibolyát? Deadpool ász, de nem ennyire. Ezekkel amúgy nem lenne semmi baj, ha vicces lenne a képregény. Akkor felnevetnék, hogy ezeket a nagyágyúkat milyen simán intézi el a szájaló zsoldos. De így, komolyan véve egyszerűen nem működik. És még hozzáteszem, hogy a karakterek nagy része is teljesen a megszokottól eltérően viselkedik, Sue Stormnál pl meglepődtem, és Xavier professzor is jóval gyengébbnek tűnt itt, mint valójában.
A másik fájdalmam a kreativitás hiánya. Tényleg, ha már azzal töltünk meg négy füzetet, hogy Deadpool öl, tegye azt kreatívan, ne mindenkit fejezzen vagy lőjön le. Ennél eredetibb gyilkolásra nem futotta? Egy külföldi fórumozó felhozta a Végső állomás című horrorszériát, ahol a kreatív halálmódok vitték el az egészet egy pozitívabb irányba. Egyet kell értenem a sráccal, azokban a filmekben nagyon kreatív módok vannak a jónép leépítésére, és ezzel már 5 filmet eladtak, itt is működött volna a recept, négyszer 22 oldalon. Ehelyett lövések és kardsuhintások, meg talán két, viszonylag eredetibb gyilkolás. Sóhaj.

Másik probléma, hogy a cím azt ígéri, hogy Deadpool a teljes Marvel univerzumot le fogja nullázni. Ez teljesen lehetetlen, pláne négy füzet alatt, és nem is sikerül. Rengetegen maradnak ki értelemszerűen, de mondjuk nem is bánom. Ha Deadpool ugyanúgy intézte volna el Galactust vagy Thanost, mint a többieket (szúrás/vágás/lövés), akkor kitérek a hitemből, márpedig nagy esély van arra, hogy ez így történt volna. De ők inkább most kimaradtak, ahogy a teljes kozmikus részleg (páran feltűnnek egy oldalon, de minden ok és magyarázat nélkül), vagy a mutánsok 90%-a (csak a főbb x-meneket látjuk, de rajtuk kívül azért van még pár). Nem lehet egy univerzumot lezúzni négy füzet alatt úgy, hogy közbe mesélni is próbálunk, hogy Taskmaster elkezd vadászni Deadpoolra, miután az elhunyt hősök hozzátartozói felbérelik, meg ilyesmi. Tanulság.
Egyszóval ennek a mininek semmi értelme így ebben a formában. Viccesen és kreatívan akár több része is lehetett volna, és pozitívabb élmény lett volna az olvasás, így viszont ez a négy rész is felesleges. Feltűnhet, hogy egy fia pozitívumot sem írtam, az az igazság, hogy nincs is sok. A grafika legalább okés, a négy borító az elsőt leszámítva (ezt látjátok fent) egész szép, és az a minimálisnál minimálisabb számú poén is egész jó. Illetve a lezárás is mutat némi kreativitást, bár itt a legvégén már mindegy, nem húzza ki a minit a sárból. Ennyi a pozitívumok hatalmas listája. Ja, és csomó ismert és kedvelt Marvel-karakter teszi tiszteletét, azta Genzo, ki gondolta volna. Én mondjuk beraktam volna Stan Leet a cameozók közé, de az már poén lenne, ami ide nem kell most. Az alkotók szerint legalábbis.
Ha nem lenne elég világos, ezt a négy számot kerüljétek el messzire, hacsak nem akarjátok megtapasztalni, hogy milyen egy rossz Deadpool-történet. Magamat ismételem, ez így, ebben a formában rossz, kár, pedig az alapötlet beteg, jól is össze lehetett volna hozni. Az alkotók inkább komolyan vették.

6 comments:

  1. Tényleg nem volt egy nagy eresztés, de legalább a grafika szép volt. A legnagyobb problémám nekem is az, hogy túl könnyen elintézett mindenkit, és szerintem a vége is tök erőltetett.
    A Punisher Vs. the Marvel Universe ezerszer élvezeteseb volt, ajánlom figyelmedbe :)

    ReplyDelete
  2. Genzo, te nagyon durván le vagy mindig maradva.... van valami friss is? A legfrissebb bejegyzésed egy 2012-es (kb. Augusztusi) képregény?????????????? Ez az oldal sem a frissességéről lesz híres, azt hiszem.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eddig se voltam naprakész, ezután sem tervezem, ügyes felfedezés. ;)
      Nem mondom, valóban van mit pótoljak a friss termésből, de 100%-osan naprakész nem voltam, és nem is leszek soha. Nem az alapján mutatok be valamit, hogy mikori, hanem hogy tudok-e róla mit írni, érdekesnek találtam-e a történetet vagy pont nagyon rossznak (mint ezt). Friss és naprakész akkor igyekeztem lenni, amikor a DC Rebootról amennyire csak tudtam, frissen számoltam be. Volt füzet, amiről a megjelenése napján már írtam. Ezzel azt mondom, hogy nem a naprakészség az oldal fő jellemzője, ennek ellenére igyekszek frissebb cuccokat is bemutatni, amint lehetőségem adódik rá. Ez az elmúlt kb három évben így volt, eddig egyedül te panaszkodtál, szóval nem szándékozok ezen változtatni. Lesz friss cucc is, régi is. Ha csak frisseket írnék, valaki tuti nekem esne, hogy "írjak már ilyen-olyan 20 évvel ezelőtti sztorikról vagy érákról". Neked ez a véleményed, el van fogadva, aránylag civilizáltan írtad, nincs gond. Figyelembe veszem, amit írtál, és próbálok eleget is tenni az ilyen kéréseknek, de egy szavazáson valaki pont régebbi képregények bemutatását kérte tőlem. Szóval az igények változóak, én meg igyekszek eleget tenni.

      Delete
    2. "Ez az oldal sem a frissességéről lesz híres, azt hiszem......."
      Na várjunk csak...Lesz?! A jobb oldali panelen a látogatottsági mutatót nem árt néha megfigyelni. Több mint 2000 egyéni megtekintés az neked semmi?
      A másik topicról: Szerintem Genzo nagyon jókat ír. A naprakészség pedig nem egy egyszerű dolog, főleg ha más napi teendőid is vannak. Ez egy blog, nem egy szerkesztőség, ezt vedd figyelembe. Ráadásul a nem naprakészség nem is olyan rossz, mert nehogy már, az újak ne ismerhessék meg az eredeti sztorikat is, ha már elkezdenek képregényezni és azt sem tudják, honnan indult egy-egy főbb karakter. Ezért ha felkerül egy évekkel ezelőtti első szám, akár, az csak jó lehet.

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Ha már Deadpool, nekem valamiért cameo beütése van a Spider-Man játéknak. Nem, nem a film első része és nem is a 2-es, hanem közöttük volt egy másik, szerintem ismeritek is. Na a lényeg, hogy mielőtt játszol, van egy rész, ahol kiválaszthatod a játék nehézségét. Igen ám, de mi van akkor, ha a KID MODE-al akarsz játszani? :D
    Link: http://www.youtube.com/watch?v=HLI5XIe9p1k

    Nos, nem azt mondom, hogy mindenképp Deadpool-ra hajaz, de valamiért most ez ugrott be róla. A linkelt videóban Play Station-ön láthatjuk ugyan a játékot, ugyan akkor gyerekkorom egyik kedvenc PC-s játéka volt. :D

    ReplyDelete