Thursday, February 14, 2013

Kábel & Deadpool - Ha a pillantások ölni tudnának


Itt a Valentin-nap, de mielőtt elkezdenétek aggódni, vagy közelíteni az x felé az egérrel, megnyugtatok mindenkit, hogy nem erről lesz szó. Mindenkinek megvan róla a véleménye, ünnepli/nem ünnepli, van kivel/lesz kivel, ilyesmi. Itt most egész más témájú képregényről lesz szó, de azért, hogy alkalmazkodjunk a mai naphoz, egy páros a főszereplője a ma esti történetünknek, nem is akármilyen. Két olyan karakterről van itt szó, akik hálistennek nem szerelmesek egymásba, viszont külön is képesek lennének (vagy képesek is) elvinni egy sorozatot a hátukon, szóval ketten még könnyebb lesz ez a dolog. Gondolnánk mi, jókedélyű olvasók. De jól gondoljuk?

Nos, részben igen, mert itt a két karakterrel nem volt gond. Kábel laza és kemény és telepata meg minden, kicsiny oldalunk kabalája, személyes favoritom, Deadpool pedig önmagát hozza, talán a megszokottnál is viccesebben és több popkultúrális utalással. Ezekből pedig nekem sosem elég (van aki más véleményen van persze), szóval ilyen téren nincs csalódás, Wilson bácsin nevetünk és csettintgetünk, hogy "oké, értem az utalást, láttam a Halálos fegyvert hehe", Kábelen meg szintén szórakozunk, ő is jó arc.
Aki viszont már nem olyan jó arc az én szememben, az az író, Fabian Nicieza. Tényleg, itt van két remek karakter összeeresztve, a világ lazaságát kéne az arcunkba kapjuk, errefel kapunk itt kékszínű francia szektát,  normál embereket kékké varázsoló vegyszert amit a fényen keresztül akarnak terjeszteni, hogy mindenki egy nagy kék szekta legyen, meg hasonló marhaságokat. Igen, itt nagyvonalakban felvázoltam a történetet, de kicsit bővebben is lássuk. Szóval, a Franciaországban működő Egy világ szekta kék vezére felbéreli Deadpoolt, hogy szerezze meg azt a vegyszert ami mindenkit egyforma arcúvá és kékké változtatna. Eközben Kábelt is ez a szer izgatja, így találkozik a két főhős. Aztán bonyodalom bonyodalmat, akció pedig akciót követ, végül mindketten megkapják ezt a löttyöt magukba, és nincs túl jó hatással egyikőjükre sem. Kábel nem tudja a képességeit irányítani, Deadpool pedig elveszti öngyógyító képességét, és még olvadni is kezd. Nincs más lehetőség, egymáson kell segítsenek valahogy, aztán meg kell akadályozni a szer elterjedését a világban. Kb ennyi.
Nem tudom pontosan, hogy a sok kólától és csokitól tompult-e el az agyam ennyire, vagy az írás nem a legprímább, de őszintén, nem mindig tudtam, mi zajlik épp egyik-másik oldalon. Kicsit kusza és zagyva lett ez. Ami kimenti a képregényt a süllyesztőből nálam, az a két főhős, akikkel tényleg semmi baj, hátha a sorozat további részeiben jobb történetet kapnak maguk köré. De ez nem igazán tetszett, ez van. Ilyen is kell néha, hogy tudjuk értékelni a jó képregényeket, kell a kontraszthoz.

Ja, és a grafikával sem volt gondom, az agyamat sem dobtam el azért, átlagos, de amúgy szép.
Ha te mégis adnál egy esélyt ennek a képregénynek, akkor hajrá, nem muszáj rám hallgatni, lehet te pont imádni fogod, és egy kommentben ki is fejted, miért nincs igazam. Az XFanzine-on találod az anyagot, a Kábel&Deadpool sorozat első hat számában.

No comments:

Post a Comment