Thursday, March 28, 2013

Iron Man 3 Prelude


Az egyik bevett szokás Hollywoodban manapság a trailer trailerének 7-10 másodperces trailerét netre dobni, a másik pedig a képregényfilmek felé irányul főleg, de nem csak. Ez pedig egy olyan képregény kiadása, ami egy filmet reklámoz, ami már ígyis képregényen alapul. Ördögi kör, huh? Az ilyen képregény általában előzményként szolgál egy adott évben moziba kerülő szupermegagigablockbusternek, bővíti annak cselekményét, elmesél egy másik szálat bővebben, ami a filmben nem került kifejtésre, ilyesmi. Igazából nem olyan rossz dolog ez, ne értsetek félre, csak érdekes ez a körforgásos dolog. Ma egy ilyen képregényről lesz szó, mégpedig az egyik legvárósabb képregényfilm előzményéről.

Ebben az évben én (és biztos te is, meg mások is) egy csomó filmet várok veszettül, de az egyik legvárósabb mind közül a Vasember harmadik része. Kezeket fel, aki még így van ezzel. Oké, le lehet tenni. Nos, ha még nem várod eléggé ígyis ezt a filmet, vagy csak szeretnéd valamivel csillapítani a vaséhségedet, akkor itt ez a kétrészes mini, ami pont az ilyen igényeknek tesz eleget. Igazából, ha nem olvasod el, akkor is érteni fogod a Vasember 3-at minden bizonnyal, ez csupán egy kis űrt tölt ki a cselekményhalmazban, és megválaszol pár kérdést, ami esetleg felmerült benned, miközben a Marvel Cinematic Universe filmjeit faltad.
Jelen képregényünk kicsit összefoglalja, mi történt Tony Starkkal és társaival a Vasember 2 és a Bosszúállók között, aztán a főszerepbe Rhodey, azaz War Machine kerül. Megtudjuk, mit csinált és hol volt, miközben mindenki más New Yorkban tépázta a várost és az idegeneket. Tony utalgat is az Avengers film eseményeire, meséli Rhodeynak, hogy mi zajlik New Yorkban, és látunk pár panelnyi akciót is abból, amit már láttunk filmen minimum egyszer. Rhodey hiányzása sem lustasággal van indokolva, ő épp Ázsiában harcol a Tíz Gyűrű terrorszervezet ellen. Ismerős, kedves Marvel-fanok? Ők már felbukkantak a Vasember első részében, és a közelgő harmadikban is várhatóan nagy szerephez jutnak. Erre a tippre ad nyomós okot a főgonosz kiléte, és ezen képregény cselekménye is. A Tíz Gyűrű ugyanis el akarja pusztítani Rhodeyt, mert azt hiszik, hogy ő Vasember. De amint rájönnek, hogy téves számot hívtak, azonnal Amerika felé veszik az irányt, és ezt már a mozikban nézzük meg, hogy mihez vezet.

Ennél több szerepe nincs is a képregénynek. Összeköti a szálakat kicsit, pár kérdésre választ ad, és hangulatot teremt a Vasember 3-hoz. Ezeket a szerepeket remekül be is tölti, önálló képregényként viszont már nem olyan nagy szám, ezen gondolom meglepődött mindenki. A nagy dolgok itt a nagyvásznon zajlanak, ez csak egy kis pénzkicsalás a rajongókból, meg pár érdekes történés, ami kiegészíti a filmes univerzumot.
Ha szeretnéd kibővíteni a tudásod, esetleg kicsit kiegészíteni az MCU eseményeit magadban, vagy érdekel Rhodey ázsiai kalandja, akkor hajrá, ugorj rá a minire, aminek az első része már magyarul is olvasható a BLATECO oldalán, és a folytatás is várható hamarosan, addig pedig az angol verzió áll rendelkezésedre. Igazából szerintem megér egy olvasást, de csak az eddig sorolt okok miatt. Érdekes dolgok történnek, de a real deal a film lesz. Ja, és csak akkor élvezed igazán ezt a képregényt, ha láttad az eddigi Vasember filmeket, és a Bosszúállókat. Újat mondtam? Nem hát.
Végezetül pár szó a rajzokról. Nos, az akciók, robbanások szépen meg lettek oldva, a páncélok is korrektek, de az emberi arcok elég nyomira sikerültek. Nem, nagyon nyomira, tényleg. Olyan furcsán és zavaróan aránytalanul jönnek azok a fejek, hogy az durva. Oké, tőlem lehet ez a rajzoló saját stílusa, de nekem ez akkor is a "nem tud portrét rajzolni rendesen"-sztori inkább, mint a "tud ő, csak nem akar". Komolyan, nézzétek a fejeket.Amúgy a színezés már szép, a vonalakkal van itt bajom.

Másik dolog, ami elszomorító, az a borító. Ennél ötlettelenebb, gyászabb borítót már nem is csinálhattak volna. Igen, ez is szokás, hogy a filmplakátból csinálunk képregényborítót (lásd GI Joe Retaliation pl), de akkor is. Legalább rajzolják át, valamit módosítsanak az eredeti plakáton, ne annyiból álljon a képregényborítóvá avanzsálás, hogy odabiggyesztik, hogy "Prelude". Érdekes, ezt a lécet a Machete és a Django Unchained megugrotta, pedig azok nem is képregényfilmek, csak a marketing része volt egy ilyesmi képregénykiadás, mint itt Vasembernél. Szóval ez szomorú, de nem a borító alapján ítélkezünk. Ami a borító mögött van, az a lényeg, és az már vállalható. 

5 comments:

  1. Genzo! Nagyon szépen köszönöm! ;) Pepea

    ReplyDelete
  2. Nem Téves az a szám :-) De az majd csak a 2. részben derül ki :-) - F.

    ReplyDelete
  3. Nem is tudtam, hogy keszult elozetes kepregeny :P Mar szedem is :P

    ReplyDelete