Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 6. Dredd bíró Banana Cityben

Mostani történeteinkben Argentína Dreddverzumbeli mására pillantunk rá Ciudad Barranquilla-ra, gúnynevén Banana City-re egy kisebb kitérővel, hangyákkal, nemzetközi konfliktussal, és a már meg sem lehet számolni, hogy hanyadik világháború fenyegetésével…

Crazy Barry, Little Mo  (Prog 615-618)
A kitérő apropója, hogy ez lenne a tulajdonképpeni előzménye a Banana City-nek, az őrült bíró Barry Kurtennek és a fejében létező kis kék figurának a bemutatása. A történet jól ábrázolja, egy elmebeteg bíró mindennapjait, és hogyan próbálja ezt rejtegetni a kollégái előtt. Viszont kissé erőltetett, azok gyanakvása, és kutakodása utána. Tény, hogy Kurten kegyetlenül bánik a bűnözőkkel, de végülis betartja a törvényt, így igencsak elmosódnak a határok az őrület-és a Piszkos Harry stílusú fellépés között. A történet, mivel a lényegi probléma Kurten eljárásai(és nem az őrület, hiába az a kiváltó oka),nem idomul bele az eddig felépített bírói (egyszemélyben bíró, esküdt , végrehajtó), keményebb, zordabb világképbe. Rendben, hogy a valóságban létezik rendőri túlkapás, de ez ilyen formán nem fér bele a Dreddverzumba, mert végig bűnözőkről volt szó, ártatlanoknak nem esett bántódása. Kurten természetesen lelepleződik, és Dél-Amerikába menekül, mert azt hallotta, hogy ott egész kellemesen ellehetne…
 Judge Dredd – Banana City (Prog 623-625)
Egy nagyobb történeti ugrás után már a Ciudad Barranquilla a helyszín…(hogy végülis miért emlegetik, Banana City-ként nem tudom, mert se normál banánt, se mutáns fajtát nem láttam, amiből esetleg kábítószert készíthettek volna, és eredhetett volna az elnevezés)
A hely egy gettó, nyomor, koldusok, és éhezők mindenhol. A helyi bírák nem a törvény őrei, inkább a város elit rétege, urai, tulajdonosai (a Vezető bíróé, a fél várost), akik védelmi pénzt szednek (és büntetik azt akik nem fizetnek) és akiknél az ítéletet is meglehet váltani, vagy mérsékelni némi kenőpénzzel. Nem is csoda, hogy a bírók közé bekerülni nem lehet csak úgy egyszerűen, annak születni kell,vagy ha tehetős vagy bevásárolhatod közéjük magad. Jól bemutatja a fennálló helyzetet, és a kegyetlenségüket a jelenet, mikor az éhező asszony, felajánlja  kisgyerekét a helyi bírónak, hogy csináljon azt belőle, mert ő már képtelen etetni. Egyszóval teljes negatív mása Mega-City I-nek (és mivel a Dreddverzum  nagyrészén a Bíró-gárda irányította városok találhatóak, azoknak is)
 A történet rajz-stílusát alapestben nem kedvelem, de ez a sötét tónus illik hozzá, méginkább kiemeli a város komor hangulatát. Bármennyire is jó alapanyag ez a helyszín, a történet nem használja ki, az író, John Wagner nem érezte úgy, hogy ebből egy kicsivel hosszabb történetet kihozni (bármennyire is könnyű továbbgondolni). Megmaradt egy egyszerű akciónál, amiben a Dredd helyi bírónak álcázva magát, kutat egy idegen városban , egy Mega-City I-ből ideszökött zakkant  Kurten után, akit tárt karokkal fogadott a helyi rendfenntartó gárda : ő lett Diabló az őrült gringó. Valójában azonban nem derül ki, hogy miért volt olyan fene fontos elkapni, hacsak nem amiatt, mert Dredd egója sérült azzal, hogy Kurten elszökött előle. És dióhéjben ennyi is a történet, ami ráadásnak azért is csalódás, mert azt követően is elég érdektelen részek követik. Elolvasásuk után felmerül a kérdés: Wagner vajon utána gondolt, hogy először egy „rendőri túlkapással” (alkalmatlansággal) kapcsolatos történetet ír, majd ezen túllépve Dredd már feltűnően szemet huny egy egész városnyi –visszaélésen egy másikban…egyszóval lehetséges, hogy ez-az ellentét is a koncepció része volt? Vagy fogalma sem volt hogy mit csinál, és néhány részen belül sikerült magának ellentmondania?
 Zancudo (Judge Dredd Megazine 2.31-2.33)
Második történetünk a Judge Dredd Megazine-ben jelent meg, ami a Dredd történetek mellett gyakran adott helyt a világ más tájékáról való Bírók kalandjainak is, jelen esetben, 2 Ciudad Barranquilla-i bíróinak, akik egy bűnöző hajkurászásában, a dzsungelben kötnek ki, egészen pontosan a Machu Pichu környékén, amit a helyiek Zancudo Pichunak neveztek el, miután az egy teljes bolynyi mutáns óriáshangya, Zancudo –nak ad otthont. kisebb földrajzi eltévedésnek tűnik a dolog, mert Peru elég távol esik a valsóágban is, és Dreddverzum térképén is Argentínától, valószínűleg azért került bele az ötlet, mert jól hangzik.
 A történet még egy régi, a 2000AD őskorából ismert sorozat, az Ant Wars felmelegítése, amiben még 1978-as dátummal viaskodtak a Dél-Amerikát inzultáló mutáns óriáshangyákkal. Angol kedvesség, a USA-beli, rokonok felé, hogy bár a hangyák általában(mozifilmekben, sorozatokban) észak felé vonulnak, ezek  dél felé. Viszont ez az újrahasznosított Zancudó koncepció felemás lett. Egyrészt jó, hogy évekkel később is eszébe jutott valakinek (igen, nem ártana többet olvasniuk az íróknak a lap korábbi számait, némi ihletforrás után kutakodva) A történet is elég izgalmas , és kerek (bár mondjuk a befejezése már kissé elcsépelt), de a 2 Xavi és Sofia jellemileg nemigazán idomulnak bele a Banana Cityben a helyi bírákról felállított negatív képbe, és sajnos ez is igen rövid lett. A sztory lehetőségeinek még a felét sem lőtte el, sok volt benne még a puskapor.
 A Banana City továbbgondolása (ami kényelmesen adta magát és amire utaltam),csak évekkel később bukkant fel szintén Megazine oldalain, viszont egy olyan történetben, amire érdemes volt várni (persze én nem vártam J).
 Regime Change (Megazine 246-249)
Banana cityben polgárháborús viszonyok alakulnak ki miután a nép fellázad elnyomó bíráik ellen. Kisebb habozás után (indokok-és ellenérvek felsorakoztatásával ) a népírtás, és egy ennél is nagyobb bűntanya kialakulásának megelőzése miatt Mega I által vezetett koalíciós sereg szállja meg a várost, de a valóságban egy jóval komplexebb, nemzetközi helyzet megoldása miatt, ami a II. Apokalipszis Háborúhoz vezethet pl. Sino-City II-vel)
A helyi diktátor Sangrenegra megbuktatása (vagy mint kiderül törvényes igazságszolgáltatás felette)  azonban nem egyszerű feladat a zavaros vízben, őt támogatják a helyi drogkartellek,és East-Meg II-i szovjet tanácsadók(persze bármiféle felségjelzés nélkül, hogy tagadható legyen)… Rengeteg érdek mutatkozik meg, ennyire koharensnek még nem láttam a Dreddverzumot (de örülnék, ha azért ez az irány is megtalálható lenne valamennyire, mert most az író Gordon Rennie remekül ráérzett).A történet lezárása sem egyszerű, egy ilyen helyzettel nem is lehet ostoba módszerekkel elvarrni, de szerencsére nem is akarja…
 A történet kissé szokatlan a sorozattól(vagy helyesebben az általam olvasottaktól),sokkal realisztikusabb, bőven van benne politika, egyértelműbbek a  párhuzamok a világunkkal, miközben a főhős karaktere sem csorbul pl. mikor beint a Sino hadseregnek: „ Ismertek engem, ismeritek a hírnevem, ha harcot akartok, akkor a jó helyre jöttök. „

No comments:

Post a Comment