Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 16. – Dredd Bíró Karácsonyi Különkiadás

Dredd nem utálja a Karácsonyt, igaz nem is szereti,mert mindég történik valami, ami megtépázza ünnepi hangulatát a képsorokon. Mivel a 2000Ad heti újság akarva akaratlanul sok olyan történet keletkezett az idő során, ami az ünnepekre esett. De mint a Dreddverzumban minden, ezek is többnyire bizarr, morbid történetek lettek. Ezek összegyűjtéséből készült cikkemmel kívánok Boldog Karácsonyt minden olvasómnak, és próbálok karácsonyi hangulatnak megfelelő történetekkel szolgálni, vagy épp ezt a hangulatot leépítőekkel, ahogy Dredd is leépítette a Télapót, a Magyarországon már kultikus Dredd szarrá veri a Mikulást Heavy Metal Dredd történetben J.

Bár hasonló extrémitású durvaság nem lesz, jónéhány pikáns történetből lehet csemegézni, amiben továbbra is hullnak az emberek  (gyakran a Télapók J ) és belezik a karácsonyi történeteket. A teljesség igénye nélkül íme néhány :
 Red Christmas, Prog 44
Joe Dredd első karácsonya a Luna I történetek között foglal helyet. Egy igazán humoros kis opusz Walter a Wobot túszul ejtésével, és Dredd karácsonyi ajándékáról J) 
 Christmas Comes to Des O'Connor Block (Prog 144)
Egy másik korai történetben, Barney a városházi számítógép hibásodik meg, és hozza el a karácsony szellemét a Des O’Connor Blokkba. A probléma ott lesz ebből az egészből, ami egyben a történet mondanivalója, hogy nem lehet mindent embert boldoggá tenni egyszerre, amit egy elég szomorú lezárással toldanak meg. Ez-az egyetlen darab,amely a karácsonyi történeteket kifigurázásán, és morbid csavarásán, vagy csak némi karácsonyi kalandon túl valamennyire a dolgok mélyére ás, és felfedi, hogy mit is jelent a karácsony a modern kor emberének.
 The Night of the Rad-Beast (Prog 296-297)
Hogy Dredd-nek az Apokalipszis Háború utáni első Karácsonyban se legyen sok öröme, egy átlagos kis történetben egy radioaktív-szörnnyé változott polgárt kell hajkurásznia az ünnepi forgatagban, akinek szintén nem sok karácsonyi hangulata volt. Érdekes, hogy mint a sorozatban szokás, hogy a nagy eseményekről emlékművekkel emlékeznek meg. Ez sem lesz másképp az Apokalipszis Háború esetében, amelynek, és áldozatainak ebben a történetben egy hatalmas gombafelhő-szoborral állítanak emléket.
 A Merry Tale of the Christmas Angel (Prog 450)
Pár év és ismét tobzódhatunk egy karácsonyi történetben: A városon eluralkodik az ünnepi hangulat, MC I bírái élelmiszeradományokat visznek a városfal melletti mutánsoknak, pszichopaták is készülődnek ünnepi vérfürdőjükre, és még a lobotomizált nehézsúlyú bűnözőket is kiengedik a  hűvösről. Így jár Mean Machine Angel is (így van él, van is készen róla egy cikkem, de csak később kerül elő) – mondván jó szociális terápia számára, ha rátukmálják egy családra és azokkal tölti az ünnepeket.  Minden jól is megy, amíg egy borzasztóan szerencsétlenül választott ajándék (egy dobozból Dredd ugrik elő, és jól hókon csap, miközben harsogja, hogy 30 évet kapsz J) előhozza belőle az embereket (és mást) lefejelő énjét, ami el is indul Dredd-en bosszút állni. És meg is tenné, ha nem kerülne az útjába egy leendő tömeggyilkos. Jó kis történet ez is, egy első osztályú visszatérő szereplővel, és a szokásos Wagner&Grant-es lezárással: miért visznek kaját a mutánsoknak? Megbolondultak ezek? Nem, csak egybe akarták gyűjteni őket, hogy lepuffogtathassák mindet, így kívánva nekik kellemes Karácsonyt, mert a törvény ünnepekkor sem kegyelmez!
 A Real Christmas Story (Prog 502)
Egy kis karácsonyi köntösbe bújtatott családi dráma, amiben a férj megtébolyodott (amiben nagy segítségére volt az a kis kukucskáló ablak is az agyára, ami a homlokán nyílott. Felesége próbálja lenyugtatni, de végül Dreddnek sikerül. A karácsony happy-endje itt, hogy végül feltámadnak, mert ők voltak a karácsony szellemei. Nos ez a sztory nem volt valami nagy szám, volt ennél sokkal jobb is…
 Little Spuggy's Christmas  (Prog 658)
Újabb karácsony, újabb humoros történet:ezúttal egy alacsonynövésű gengszter útját követhetjük végig, hogyan zárja le régi ügyeit, miután a város kegyéből sok más elítélttel egyetemben korábban szabadul a  hűvösről, majd hogyan végzi a város egyik óriás karácsonyfájának csúcsdíszeként, hogy ő legyen Karácsony Angyala. 
 The Santa Affair (2000AD Winter Special #2 (1989)
Új karácsony, új anekdota. Dredd és néhány rendőr ezúttal Télapónak öltözve akar lefülelni, néhány ugyancsak Télapónak öltözött rablót, miközben egy szintén Télapónak öltözött orgyilkos is feltűnik a színen. Bár az áldozatok száma pár pillanat alatt röppen a magasba, valahogy a történet elég lapos.
 Christmas With Attitude (Prog 815)
Ennis egy ismerősnek tűnő történet Dreddverzumos átíratával áll elő – Egy család az utcán fagyoskodik, miután a legutóbbi nagyeposzban (Judgement Day)elvesztették otthonukat – egy Cal Habos (Skót) honfitársuktól próbálnak segítséget kérni. De az öregember nem szánja meg őket. Később azonban nem hagyja nyugodni a lelkiismeretem és úgy dönt, hogy kiugrik a Cursed Earthre, és lő valami mutáns jószágot, hogy a család jóllakhasson. Azonban nem lehet csak úgy büntetlenül kóricálni és lövöldözni, hamarosan kinyuvasztva végzi. A jobbféle morbid Ennis-es megoldásként végül ő kerül az éhező család terítékérem almával a szájában és fagyönggyel a seggében J
 I hate Christmas (Prog 867)
Mark Millar nem nagyon erőltette meg magát- egy csattanó nélküli néhányoldalasban azt látjuk, amit már úgyis tudunk- vagy legalábbis erősen gyanakszunk rá- Dredd utálja a karácsonyt, mert ilyenkor a népek azt hiszik, hogy felmentést kaphatnak a törvények alól valamilyen fennkölt ünnepi szellem nevében, ami persze nagyon nem így van. Hogy meglegyen az adag, 1 télapóruhás alak ismét holtan végzi. Az egyetlen humoros dolog ebben az opuszban, hogy Dredd kap egy karácsonyi üdvözlőlapot, visszatérő nagy ellenfele Judge Death nevében.
 Christmas Angel (Prog 1123-1124)
Egy jól sikerült darab, john Wagner tollából. Miközben Dredd egy táskatolvaj mikulást hajkurászik, a Jack Kevorkian blokk mellett, abban felbukkan az Irgalom Angyala nevén elhíresült sorozatgyilkosnő a férjével, akik méreginjekcióval kímélnek meg a szenvedéstől minden embert! Balszerencséjükre azonban most rossz áldozatot választottak, mivel az épp házibulira készülődött,és lakását hamarosan ellepi a mulatozó tömeg. Egy ilyen helyzet azonban nem gátolhatja meg őket szent feladatunkban –nekiállnak, hogy módszeresen megritkítsák a vendégeket, miközben az egyszerre morbid és kozmikus szituációt bonyolítja, hogy ténykedésükre fény derül, és a blokkot körülzárják házkutatás céljából. Ám mi lehet jobb álca, mint egy Karácsonyi Party?
 Christmas with the Blints (Prog 2005)
Egy korábbi karácsonyi történet, kevésbé karácsonyi hangulatú folytatása. Egy folytatás, ami sajnos meg sem közelítette a korábbi rész színvonalát. Az Irgalom Angyala és pipogya férjecskéje  Homer, Brit-Cit ben  rendezkedtek be állnéven, ahol testhezálló vállalkozásba fogtak- eutanáziát árulnak mindenkinek, törvényes keretek között. A bonyodalmak ott kezdődnek, amikor Oolanak ennyi már nem lesz elég- mert nem ugyanaz az érzés, ha az áldozat megakar halni. Visszatér régi sorozatgyilkos szerepébe, amit férje egyszerűen nem tud megérteni. Családi nézeteltérésük odáig fajul, hogy Homer is felkerül az eutanáziára várók listájára, ám inkább lepaktál a városban vendégeskedő  Dreddel, hogy egy házastársi cellába kerüljenek.
 The spirit of Christmas (Prog 2008)
Karácsony szelleme Joe-ra is hat, ilyenkor neki is többször eszébe jut a családja. Noha ezen ünnepi alkalmakkor is éberen őrködik városa felett – ezúttal egy tolvajbandának sikerül kellően keresztbe téve minden ünnepi hangulatának, valamint hozzáadva még néhány strigulát a karácsony áldozatainak számához.



No comments:

Post a Comment