Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 12. Judge Dredd – Judgement Day Aftermath II. Mechanismo trilógia

Ígéretem szerint itt van vagyok a Judgement Day „utóhatásai” közül azzal ami hosszabb történetet kapott. Amiért külön cikkben volt érdemes pár gondolatban megemlékezni róla, hogy a Mechanismo történet több folytatást kapott, külön ciklust alkotva.

Mechanismo (Judge Dredd Megazine 2.12-2.17)
A Dreddverzum saját kis zombie-apokalipszisának elkerülése után  továbbra is kizárólag a legnyilvánvalóbb következményre építünk, a nagy emberveszteségre a rendvédelmi dolgozóknál. A vezető-bírónk McGruder  ezért úgy dönt, hogy néhány robor-bíróval támogatja meg önmagukat (kis szépséghiba, hogy akkor a robotzsaruk már készülhettek egy ideje). Dredd kivan a dologtól, hiszen már hogy lehetne egy robotból jó bíró (Tisztelet a kivételnek a visszavonult, Judge Walternek), nincs meg bennük hozzá semmi, a fekete öves Dredd olvasók meg csak magukban vakarhatják a fejüket, az ötlet miatt, mert mit lehet ebből a helyzetből kezdeni: a robot elromlik,és ez a nagy sztory, vagy a már egyszer a kezdeteknél elsütött robot-háború dolgot ismétlik, amikor még a robot-dolog divat volt (bár elolvasva az egész történetet kiderült, hogy ez lett volna a kisebbik rossz.)
 Biztosan ki lehetett volna hozni valami emlékezetesebb dolgot is ebből a robot dologból, de ennek az író John Wagner a közelében sem járt…
 Az lett amit vártunk, a robot először jól szuperál, erős páncél-fegyver, helyreteszi a gazt, szeretik a népek, röviden beválik a feladatra. Kissé erőltetettnek érzem ennél a szakasznál, nemszeretjük a robotot mentalitást Dredd részéről, mikor azért hüledezik, hogy egy buszos bankrablásnál hogyan végezhetett ki 3 elkövetőből kettőt, és dönt élet-és halál kérdéséről, mikor ugyanazt csinálja minden nap. Mert más kérdés, hogy végülis neki lesz igaza. Mert Valójában Dredd hidegrázásának lenne is alapja, hogy miért ne adják a gépek kezébe emberek élete feletti döntés hatalmát – de ezt az elmélkedést jóval később csak a Tenth Planet történetben olvashatjuk, a Mechanismo kábé megragad a „Fúj, rühellem a robotokat” szinten.
 Aztán a robotok kezdik túlreagálni a helyzeteket, mikor pl. kisebb tömeget vetkőztet Ádám/Éva kosztümre az eddig alapos bűnfeltáró vizsgálat céljából, majd kezdenek hullani is az ártatlanok, először teljesen hibás azonosítások miatt, majd már az sem kell…Dredd döngetheti a mellét, hogy neki lett igaza, elpusztítja az egyiket (a 10-ből), a többit meg lekapcsolják…Az egyetlen poén az egész történetben, hogy a Mechanismoknak sikerült 1 nap lefogása alatt leszerepelniük…
 A történet rettenetesen kiszámítható, és erőtlen, valami érdekesnek, vagy puskapornak benne nyomát sem láttam. Annak lehet max szórakozató, aki beéri annyival, hogy egy robot össze-vissza mészárol…én talán nem voltam ehhez eléggé szétcsúszva.
 Mechanismo Returns (Megs 2.22-2.26)
Bár nem hitte volna az ember, a Megazine oldalin 2 év múlva vissza is tértek (mint egy rossz álom), de végülis érthető, maradt még 9 db Mechanismo, amit nem lehet veszni hagyni, így Z kategóriás forgatókönyves húzásként az egyik sikeresen bekapcsolódik, épp az 5-ös robot (A Rövidzárlat című film után szabadon … :-) Ugyanazt kapjuk mint az előző részben, még néhány ártatlan halálát, a selejtes robot  nyilvánvalóan téves törvényértelmezésének oltárán ,akit ráadásul még el sem sikerül pusztítani a végén….
A történet bűn rossz, és felesleges, még azért a lepötyögött pár betűért és kár…
 Mechanismo: Body Count (Megs 2.37-2.43)
Az előző rész után járunk 1 évvel, hogy újabb rókabőrként ismét kapunk egy Mechanismo epizódot. Kiderül, hogy a félig lestrapált 5-ös robotot roncsvadászok mentik ki a kanálisból, és teszik működőképessé (pórul is járnak emiatt), aki ezután ott folytatja ahol az előző részben abbahagyta mindenféle ürüggyel mészárlás csak nagyobb tételekben lehetőleg humorosan bizarr célpontokkal (pl.most egy nyugdíjasklub is áldozatul esik) Ámokfutását nem tudják megakadályozni, mivel a teljesen inkompetensnek ábrázolt bírók nem tudják megtalálni-utolérni….Az előző részhez képest annyi a többlet, hogy kezdik építgetni az ellentétet McGruder főbíró és Dredd között. Mikor kiderül, hogy a  korábbi hibákból mitsem okulva elkészítették a Mechanismo robotok második szériáját (kijavítva a korábbi típus programozási bakijait), Dredd nyíltan szembeszáll a felettesével. Ez a szál viszont csak pedzegetése a korábban eseményláncnak, ez nem tesz hozzá a Mechanismohoz, ami harmadszor rágja végig ugyanazt a csontot…

No comments:

Post a Comment