Sunday, February 3, 2013

Utazások Fairlight-al a Dreddverzumban 11. Judge Dredd – Judgement Day Aftermath I.

A Judgement Day-nak volt egy érdeme, amit nem említettem a róla szóló cikkemben. Bár sok nagyobb katasztrófa megrázta már Mega-city I-et, a zombis nagyeposz sokszor a szánkba rágta, hogy sokan meghaltak, rengeteg bíró.  Tehát helyzetet teremtett, az addig is épphogy működőképes város lehetőséget kapott egy kis anarchiára, küldő-belső ellenségek térnyerésére egyaránt.

 Az Aftermath itt többé-kevésbé meglett (bár igazság szerint csak idézőjelesen), sok másik nagyobb néptömegek, bírók elhalálozásával járó esemény után, ahol már kevésbé, a lehetőségek kihasználása azonban már egy más kérdés. Először a kisebb történetekben vett utóhatásokat mutatom be (vagyis igazából csak azokat a történeteket, amik a Judgement Day-t követik), majd egy másik cikk keretében a hosszabb történetben találhatót.
 Judge Dredd Megazine 2.10-2.11 – The taking of Sector 123
Szigorúan véve ez-az egyetlen történet amely bemutatja a Judgement Day utóhatásait, a létszámhiány okozta gondokat, a várost védő falak meggyengülése miatt a Cursed Earth-i söpredék mozgolódását, és azt hogy a város lassan káoszba hullik (bár ez utóbbi ellenére, a Judgement Day hősi halottai is megkapják a Dreddverzumban megérdemelt jussukat- egy emlékművet). Az epizód maga ötletes- a 123-as Szektor kiálltja ki függetlenségét, és az Anglia mániás  előljárója Jimmy a Brit vezetésével harcba is kezd annak megtartásáért. A forráshiányokkal küzdő Bírói szervezetnek, majdnemhogy csupán Dredd-re egymagában hárul a jobb belátásra bírásuknak terhe, mielőtt, a város más részei is követnék a példáját….
Egy két részes epizód alatt, nem lehet kibontani igazán egy ilyen volumenű történetet, de a végeredmény így is szórakoztató lett.
 Prog 800-803 – The Marshall
A városkörüli védművek meggyengülése maga után vonta, hogy sok illetéktelen elem próbál meg bejutni oda. A legtöbbet, sikerül elintézni, de egyik-másiknak mégis sikerül bejutnia, egyikükről szól a történet. Egy különösen képzett egyén henteli be magát a városba, majd egyenesen a Hall of Justice-be megy, hogy beteljesítse bosszúját. Ő egy Marshall, egy törzs tagja, ami arra tette fel életét, hogy rendet hozzon a Cursed Earth káoszában, és tették is, mindaddig míg egy MCI-es genetikai kísérlet ki nem irtotta őket….
A történet jó, bár ordít érte, hogy ezt a Marshall dolgot még egy kicsit jobban körbejárják.
 Prog 804-807 -  Innocents Abroad
Judge Joyce visszatér Emerald Isle fenegyereke újra köztünk! Miután ő sikeresen kimaradt azok névsorából, akiket ledaráltak (feleslegesen) a Judgement Day miatt (ó az-az ír szerencse), most Mega-City 1-be érkezik, hogy felkutassa az ide szökött O’Dilligans testvéreket, akik testvérüknél húznák magukat, akit épp egy csúnya betegség kerülget– rondasággá mutálódik, hacsak nem szerez bajára egyetlen gyógymódot jelentő aranyat. Ismét összeáll a régi páros a nyomozáshoz – Dredd hozza a pofonokat, és az akciót, míg Joyce a humort, mivel őt jobban érdeklik a látnivalók, helyi lányok, meg egyébként is a baj minél távolabbi elkerülése, ami a sajátjáéhoz képesti nagyvárosban igen nehéz dolog….
Könnyed hangulatú, jóféle beteg történet,ami egy unalmas délutánon igencsak jóleshet. Ennél éppen elég volt a 4 rész, hagy belesűrítsenek mindent ami kell hozzá a befejező oldala, pedig egyenesen fergeteges…J)
 The Magic Mellow-Out (Prog 808-809)
Bevallom ebbe a történetbe még ha akarnám se tudnám belemagyarázni hogy hogyan kerül az így is tágan értelmezett Judgement Day Aftermath történetek közé, mert a leghalványabb közük sincs egymáshoz, nem számítva persze, hogy mindkettőben Dredd szerepel. Ennis egy kis laza történetet hoz össze, amiben a Magic Mellow Out –ban (Mega-City I egyik kikapcsolódó témaparkjában…kábé a teletabik szint, vagy a Thomas a gőzmozdony) elromlik valami, és a népek elkezdenek végezni magukkal…Az egész semmi komoly, feledhető alkotás.
 Raider (Prog 810-814)
Még lezárásnak idebiggyesztem ezt a történetet. A történet főhőse Karl Raider egy egykori bíró, aki otthagyta a szolgálatot,és a civil életet választotta, mert beleszeretett valakibe. Mostanában azonban mint törvényenkívüli bűnüldöző oszt igazságot olyan nagypályás gonosztevőknek,akik elkerülik Mega-City I őrzőinek tekintetét. A sztory az ő és Dredd párharcáról szól, egy eléggé könnyen kiszámítható befejezéssel…Egykis érdekesség, hogy mikor Raider háttértörténetét építi, Ennis nem a saját nagyeposzához nyúl alapozásként, hanem a sokkal nevesebb elődhöz az Apokalipszis Háborúhoz.
A történet jó, meglehetősen jól definiálják benne a karaktert, a fájdalmam viszont, hogy a befejezés Dreddesen klisés, pedig könnyen lehetett volna egy olyan Judgement Day után még ide is vágó fordulat, amiben a McGruder főbíró lefújja Dredd hajszáját (fontosabb prioritásokra fókuszáljon), Raider-nek pedig amnesztiát, és jelvényt ajálljon.
 Ennyi lenne kis történetekben megjelenő a Utóhatás összefoglalás , a Judgement Day nagyobb következményemmel pedig még a mai nap jövök, a következő cikk-részben.

No comments:

Post a Comment