Monday, February 4, 2013

Transformers G1 80.5

 
És elérkezett a pillanat, mikor a brit képregényírónak álcázott Transformer – kódnevén Simonfurman  ismét leereszkedett  közénk, hogy tovább szője meséjét otthonáról Kibertronról.

Mert most megtörtént a csoda és a szemét amcsik ingyenképregényt a népnek fiesztáján megjelent a Transformers 80.5-Regeneration One. Lehet, hogy most kisebb képzavarban vagy, mert már évek óta nyomnak TF képregényt, mozit ésatöbbi, tehát a Brand élt. És Simon Furman is írogatott TF-eket (az IDW kezdeti cuccai egész jók voltak). De az egy másik univerzum volt, van. Nem az eredeti.
Az amely a szívünkhöz nőtt, a kishazánkban is 90%-ban megjelent Marvel Transformers Generation 1.
Most a Larry Hama-s GI Joe-hoz hasonlóan a rajongók örömére ismét egy eredeti sorozat folytatódik sok évvel a kaszálása után. Eredeti alkotóval, akkor feledésbe merült elképzelésekkel, tervekkel, új ötletekkel.
 A TF G1 vége elég keményre sikeredett. A hazai sorozatban a 2/3-nél található* részekben volt minden:  az Autobok hivatalosan megadták magukat az Álcáknak ezzel véget vetve a Polgárháborúnak, teremtőjük ősellensége betámadta a bolygójukat, mely a végpusztulás szélére került, majd újra megmenekült. Optimusz megint feltámadt, és az Álcák totális vereséget szenvedtek.
Gyerekfejjel komolyan rajongtam a dologért, alig vártam már, hogy a 2 havi lap folytatása végre befigyeljen az újságárusnál. De egy nap nem volt többé. És Amerikában sem. A sorozat a 80. számnál véget ért. Kerek volt a történet. Egész. De a rajongók vágyták volna a küzdelmek új felvonását és ennek az igénynek  a Generation 2 maxisorozat képében nem igazán sikerült megfelelni. Hosszú évekig nem volt semmi a TF fronton, majd jött a Dreamwave, majd az IDW, de ezek a sorozatok nem folytatások voltak, hanem új univerzumok, minden más lett, csak egy alternatíva. Most viszont, amiről időnként lehetett hallani, Simon Furman ismét nekigyürkőzik az őssorozatnak,és ott folytatja, ahol abbahagyta.
 Hogy mennyire lesz jó, méltó az elődhöz, az majd kiderül pár szám múlva. Mindenesetre a bevezető ingyen-szám elég pofásra sikeredett. Amolyan összefoglaló áttekintése az eddig történteknek. De ez-az összefoglaló a rajongóknak szól. Ha nem olvastad annak a 80-számnak a javát, akkor nem fogod érteni, hogy milyen jelesebb eseményekre utalnak : hogy csak egyet említsek Racsni és Megatron kényszerű fúziója.
 De az inkább rajongóknak szóló panelek melletti alaptörténet az új belépőknek is kristálytiszta. 21. évvel vagyunk a Polgárháború vége után. Ez kibertroni mércével egy pillanat, az évmilliókon átnyúló háború után, de a Békének ennek ellenére sikerült átformálnia a Kibertron arculatát.
Persze nem mindenki örül a dolognak, Fülelő (Shockwave) és az álcák  továbbra is rühellik az autobotokat, és a rezsimjüket, és ebben a bevezető  részben a nemtetszésüket ki is fejezik azzal, hogy rádurrantanak egy batár nagy sugárnyalábot Kibertron Szabadságszobrára az Utolsó Autobotra. Hogy mi lesz ebből? Egy casus belli? Vagy valami még nagyobb gebasz, mert az Utolsó Autobot volt a felelős érte, hogy a kissé leamortizálódott Kibertron nem esett a darabjaira a korábbi számokban?
Ki tudja…én mindenesetre örömmel várom, hogy a történet tovább folytatódik.
 (*a hazai sorozat egy idő után tett egy nagyobb ugrást az eredeti kiadáshoz képest, azon belül, majd mikor kifogytak az újabb számokból, vagyis elértek az utolsó 80-as füzethez, a sorozat további lapszámaiban ezt a rést pótolgatták az újság megszűnéséig)  
Én nem szeretek linkeket rakosgatni a cikekkbe(mert aki keresni akar, az úgyis talál),de most kivételt teszek, hogy ne csak az amcsiknak legyen már ingyen képregény nap.Tehát itt megtaláljátok:

No comments:

Post a Comment