Friday, February 8, 2013

Az utolsó Vasököl történet


Elérkeztünk az új blog első cikkéhez, ami roppant találóan Az utolsó Vasököl történet című hatrészes képregényről szól. A történet a Halhatatlan Vasököl (Immortal Iron Fist) sorozat első hat füzetében terjeszkedik.

Mielőtt belecsapnánk azokba a vasöklökbe, nézzük még át Vasököl, azaz Danny Rand eredetsztoriját? Nézzük, hátha nem mindenki ismeri, végülis annyira nem agyonmesélt, mint például az a bizonyos radioaktív pók. Danny Rand egy elárvult milliárdos (hú, ez jó, ilyenből úgyis kevés van a képregényekben) aki K'un-Lun városában nőtt fel és tanult kung-fut (hopp, ez már egy fokkal újszerűbb), végül pedig a város bajnoka lett, és miután legyőzte Shou-Laot (az a jó ezekben a nevekben hogy mindig utánuk kell nézzek, hogy hogy is írják őket, kényelmes dolog) a sárkányt, emberfeletti képességekre tett szert, és így lett belőle Vasököl, aki most jobb dolga nem lévén üldözi a bűnt.

Ezúttal nem kisebb ellenfél jut neki, mint a Hidra, akiket azért mindenki ismer, aki látott már képregényt vagy legalább az Amerika Kapitány filmet, vagy legalább a Bosszúállók rajzfilmsorozatot. Igen népszerű gonosz társaság ez tehát, akik most épp Danny életére jelentenek veszélyt, közben mint kiderül, nem is csak tőlük kell tartania hősünknek itt hat füzeten keresztül. Feltűnik ugyanis a városban valaki, aki azokkal az erőkkel és képességekkel rendelkezik, mint Danny, és elméletileg ez lehetetlen. Gyakorlatilag nem. Az ő neve Orson Randall, aki I. világháborús hős, és most Danny segítségét kéri. Mint az kiderül, Orson volt a Vasököl Danny előtt. 
És ez még mindig nem az egyetlen fontos dolog a történetben, ugyanis kapunk egy méltó ellenfelet a két Vasököl mellé, és még ott a Hidra is, bár ők igencsak eltörpülnek itt az erőviszonyok között. A főgenyánk egy bizonos Davos, hangzatosabb nevén Acélkígyó. Minden adott tehát pár látványos bunyóhoz, és kapunk is ebből rendesen.

Amúgy vannak még érdekes dolgok a miniben, nem lőttem el mindent természetesen. Például kapunk egy kis betekintést a Vasöklök történelmébe, Orson múltjába, Danny apjának múltjába, meg hasonló nyalánkságokba, amik jól megférnek a pörgős és akciódús történetben. Illetve érezhetjük a Civil War (Polgárháború) nevű gigantikus Marvel-esemény utóhatását, majd meglátjátok. Elárulom, hogy nem kell fejből fújjátok a Civil War eseményeit a sztori értéséhez, elég ismerni a fő motívumot, ami pedig a hősök regisztrálása. Ebben a történetben megtudjuk, milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy olyan hősnek, aki nem regisztrált.

Amit még megemlítenék, az Luke Cage a mellékszerepben, aki annyira cool, amennyire csak lehet. Ami a képregény grafikáját illeti, az elég változatos, mivel több rajzoló is ráállt az ügyre, egy-egy történelmi visszatekintés külön rajzoló keze által tárul elénk, a főszálon pedig szintén más ügyködött, és ez lett a leggyengébb, bár azért ez sem szörnyű. Itt a színezés javít csak az összképen, mert az szép, a vonalak viszont kuszák, elnagyoltak, itt-ott felesleges csíkok és foltok vannak, ez nem annyira tetszett, de a színezés eltereli a figyelmet erről. És emellett a történet is izgalmas és szórakoztató, ugyanakkor érdekes infókkal is szolgál a Vasöklökről, többet fogsz tudni róluk ezután a hat füzet után. Persze csak akkor, ha alapból nem vagy egy két lábon járó Vasököl-lexikon. Magamat nem mondhatom annak, így szolgált érdekes tudnivalóval bőven ez a történet. Ha szerinted neked is fog, akkor látogass csak el az XFanzine-ra, ahol megtalálod mind a hat részt.

No comments:

Post a Comment